WAs ny design

August 2010


WeekendAvisens ny design


Det var min Far, Erik Ellegaard Frederiksen, der skabte Weekendavisens ny design for 21 år siden. Så det var med ængstelige øjne at jeg straks fik øje på, at der var blevet ”pillet” ved avisen. Generelt blev jeg dog glædeligt overrasket over ”justeringerne”, som jeg da også straks skrev og roste redaktionen for: Jeg tror at Far ville have nikket forstående til det meste. Far havde tegnestue hjemme, og vi børn fik et derigennem et indgående kendskab til hvorfor mange af hans arbejder kom til at se ud som de gjorde.


WA var en gennemarbejdet helhed. Det er min opfattelse, at Far i sine senere år (hvor arbejdet med WA stod på) generelt valgte lidt federe skrifttyper, måske fordi hans eget syn grundet alder ændrede sig. At tegne hele alfabetet op ud fra avishovedet, og benytte det gennemgående som overskriftstypografi, er et ganske genialt påfund og virker godt gennemført.


Far havde noget med at logoer skulle optræde næsten som et ikon: PRIVATbanken, BOGhandel etc. Og netop WAs hoved havde han nøje overvejet – i to ord. Med seglet i midten. Weekend avisen. Så!-dan! Ordet ”avisen” fik sin prik nedsænket under x-højde, for at den ikke som det eneste i dette ordbillede skulle stikke op. Denne fine balance i avishovedet er nu væk, og dermed også begrundelsen for den karakteristiske kvadratiske prik i i’et. Med delingen af ordet Weekend avisen undgik man tillige, at øjet kunne danne ordbilledet Weeken-dav-isen. Alt var gennemtænkt. Udformningen af avishovedet er selve essensen af EEFs design til WA. Mange andre ting kan ændres – men det her er altså arvesølvet!


EEF ville have været glad for at hans design holdt i 21 år, og forstående overfor en ny tids behov. Men han ville med sikkerhed være blevet meget ked af at se sit omhyggeligt udarbejdede Avishoved forvansket. Han var så stolt over at have lavet den avis. Pas godt på den.